Domonkos rendtörténeti Gyűjtemény

Jubileumi ünnepi szentmise a Mátyás-templomban és tudományos konferencia a Szent István Akadémián

A jubileumi ünnepségek következő rendezvényeire június 13-án vasárnap és június 14-én hétfőn kerül sor Budapesten. Vasárnap délelőtt 10 órakor ünnepi szentmise lesz a budavári Mátyás-templomban, amelyen várhatóan részt vesz Gerard Francisco Timoner OP atya, a domonkos rend generálisa. Mise után a program megemlékezéssel és kiállításmegnyitóval folytatódik a szomszédos Hilton Szálló Dominikánus-udvarán. (A szálloda a középkori budai domonkos kolostor helyén épült fel, és magában foglalja az épület maradványait.)
Hétfőn délelőtt 10 órától a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának központi épületében (Budapest, Szentkirályi u. 28. II. em.) tudományos konferenciát rendez a Szent István Akadémia és a Domonkos rendtörténeti Gyűjtemény "A magyar domonkos rendtartomány 800 éve" címmel. A részletes program ide kattintva olvasható.
A konferencia után délután 17 órától a Váci utcai - egykori domonkos - Szent Mihály-templomban ünnepi zsolozsmával és zenei áhítattal zárulnak a programok.

A domonkos rend fáklyavivői

Az idei évben emlékezünk a domonkos rend magyarországi rendtartománya alapításának 800 éves évfordulójára.
A jubileum kapcsán az EWTN-Bonum TV előadás sorozatot indított "A domonkos rend fáklyavivői" címmel, amely péntekenként a "Délelőtt" műsorban látható.
Az előadások visszanézhetők a domonkos rend weboldalán, a nyitó előadás Boldog Magyar Pálról, a rendtartomány alapítójáról az alábbi linken érhető el: http://domonkosok.hu/2021/03/01/a-domonkos-rend-faklyavivoi/

Ugyanott megtekinthetők a további előadások is, a főoldalon pedig az egyéb jubileumi események.
Itt olvasható a jubileumi év programja, amelyek a járványhelyzet függvényében valósulhatnak meg!

Jubileumi Domonkos bélyeg és jelvény

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával emlékezik meg a magyaroroszági domonkos rend alapításának 800. évfordulójáról. A bélyeg Kalmár Tímea grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült 50 000 példányban. Az újdonság a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken és a www.posta.hu–n vásárolható meg.